Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


02 A pergamencsipke története

 

 Kép

 

Kedves Látogatóim! 

Napjainkban a kézművesség technikatárában egy régi új művészeti ág ütötte fel a fejét. Ez, - a pergamencsipke-készítés. Érdekes nevét - pergamano - egy ókori görög város (Pergamon) és egy latin szó (manuális = kézi) összetételéből alkotta egy  európai pergamentechnikával foglalkozó cég alapítója.

  Gyökerei több mint 2000 évre nyúlnak vissza. Ugyanis a pergamen feltalálása az ókori görögök leleményességének köszönhető.

Az alábbi képen az ókori Pergamon makettje látható

 

Kép

 

A közmondásosan gazdag ókori görög városnak, Pergamonnak - ma, a törökországi Bergama - az uralkodói a tudományoknak és művészeteknek lelkes barátai, támogatói voltak. Városukat ők is - az  Alexandriai könyvtár mintájára - egy nagy könyvtárral is gyarapították, amelyhez az akkori szövegek rögzítésére, Egyiptomból szerezték be a szükséges mennyiségű növényi eredetű, nílusi sásból készült papiruszt. Azonban Alexandriában is papiruszt használtak, és mivel vetélytársat láttak a Pergamoniak kulturális igyekezetében, és zárolták a papirusz kivitelét Pergamonba. Vagyis nem volt mire írni.

Ezzel olyan kényszerű helyzetet teremtettek, amelynek eredményeként a pergamoniak kénytelenek voltak kikísérletezni, feltalálni a birka- és kecskebőrből készült íróhártyát. Ennek mai változatai is őrzik városuk nevét, - ez, a pergamen(t).  

A pergamen magyarul - hártya. Az ókor óta írás rögzítésére használták. Mindkét oldalára írhattak. Ezeket a lapokat már nem tekercsekben tárolták, hanem könyvszerűen, egymáshoz fűzve, táblákkal védve. Cserzetlen, szőrtelenített állati bőrből készítették. Kép A lenyúzott állati bőrt napokon keresztül meszes vízben áztatták, majd a megpuhult szőrzetet és húst lekaparták. A megtisztított bőrt keretre feszítették, szárították, és habkővel egyenletesre csiszolták a felületét. Hogy még simább legyen, mészből, lisztből és tojásfehérjéből készült keverékkel dörzsölték be.

A régi képen pergamenkészítőt láthatunk, egy  1568-ban megjelent német könyvből.

 

Eleinte kódexek, jogi iratok, tudományos, hivatalos és vallási do-Képkumentumok szövegei kerültek a vékony hártyákra. A pergamencsipke-készítés kezdete egészen a 14. századig nyúlik vissza. Az első ilyen jellegű alkotások kolostorokban élő apácák oltárdíszítő képei és áldozati kártyái voltak. Majd a kézművesség 15., 16. századi kifejlődésével már az európai köznép számára is hozott gyönyörűséget, hiszen a kézzel feliratozott szentképeket is kolostorokban díszítették fel, szintén kézzel csipkézett domborított szegéllyel.

A 15. században megjelentek az első nyomdagépek, amelyek lehetővé tették a nagyobb példányszámú gyártásukat.

A közben Európában is elterjedt kínai találmányú papír népszerűsítésével háttérbe került az állati eredetű pergamen íróhártya, helyette egyre inkább a sokkal olcsóbb kínai papírt használták.

Szíves figyelmükbe ajánlom a kínai papírgyártás történetéről szóló leírást, melyet megtalálhatnak a következő címen: http://www.mek.oszk.hu/01600/01650/html/fejez8.htm
És, fontosnak tartom, hogy néhány szóban ismertessem a pausznak nevezett pergamenpapír gyártását.

A gyártási technológia röviden a következő:

"... 50-150 g/m2 tömeghatárok között ,100% fehérített pamutrongy anyagból vagy len rongyból nátron- és szulfitcellulóz felhasználásával gyártják az alappapírt, - töltőanyag nélkül, alacsony őrlésfokon, enyvezetlenül. ...

Majd speciális gépeken kénsavas fürdőkön vezetik át, ahol a cellulózrostok felülete cellulóz-hidráttá alakul át. A kénsav maradékának vizes mosással való eltávolítása után a nedves pergamenpapírt  glicerines vizes fürdőn vezetik keresztül, mert a glicerin a szárítás után is a papírban maradva a környező levegőből képes annyi nedvességet megkötni, amennyi a papír hajlékonyságát biztosítja. ...

Tehát a Pergamon városáról elnevezett papír üvegesen áttetsző, viszonylag zárt felületű, nedves állapotban is szívós, és vízben vagy lúgban főzve nem mállik szét. ..." (www.agraroldal.hu/lap_cikk.html) 

Bejegyezte - Perga Kata

A pergamencsipke-képek bibliai témája a 18. századig volt jellemző. Ezután már a nagyobb méretű művészi alkotások váltak divatossá, amelyeket széles, kézzel csipkézett, domborított keret vett körbe. Ezt a csipkés, perforált díszítési technikát alkalmazzuk ma is. Viszont ezeknél az igényes egyedi alkotásoknál a nyomdai gyártás háttérbe szorult.

Európában a pergamen kézimunkák népszerűsége a 18. századra teljesedett ki. A dekoratív hullámok, domborítások és csipkézett képek minden népréteget érintettek.

A 19. századbanKép - párizsi divat szerint - gazdagodott a minták választéka. Már romantikus díszítésű keretek, képek is készültek. Erőteljes hatással volt a csipkézett mintákra a barokk kor divatja. De, megjelentek a portrék, virágok és kerubok ábrázolásai is, amelyeket domborítással emeltek ki az alap síkjából. Viszont a keretek csipkézését géppel készítették.

Ez a technika Németalföldön, Franciaországban, Németországban és Spanyolországban volt népszerű.

Dél-Amerikában, a korai 1500-as években, különböző helyeken működő monostorokban, vallási közösségekben spanyol misszionáriusok vezették be ezt a díszítési formát. Máig tartó szokássá vált, hogy a dél-amerikai gyermekek, első áldozásukra vagy az első úrvacsorán való részvételükre olyan pergamen emléklapot kapnak, amelyen fehér ruhás kislány  vagy kisfiú látható. Ezzel is kifejezvén a Krisztus iránti odaadást, tiszteletet. Ám, az idők haladtával a divat is változik. Ma már különböző virágkompozíciók, vagy újabban alkalmi képek alkotják a kártyák díszítésének témáját.

Az utóbbi évszázadban, a kolumbiai háziiparban is megjelent és elterjedt a pergamen üdvözlőlapok, meghívók készítése. Ebből eredően, Martha Ospina közreműködésének köszönhetően, visszajött Európába a pergamencsipke készítésének divatja. 

Kislányként Kolumbiában tanulta meg a pergamendíszítés fortélyait. Majd amikor férjével Hollandiában letelepedett, 1988-ban megalapították a Pergamano International nevű cégüket. Pergamen legyezőjű védjegyük mára már közismert jelképévé vált ennek az elegáns kézimunkázásnak. 

(Fordítás: az Ezine Articles nyomán)

   

Kép

 (A fenti lepkés boríték, Carla Prediger csodálatos alkotása. A kódex-oldal, Mátyás király híres Corvináinak első kötete, első oldalát mutatja. A kismadaras kép Anneke Oostmeijer mintája alapján készült, a készítője ismeretlen előttem. Az Adventi koszorú saját tervezésű alkotásom, amelyért a nemzetközi internetes pergamanozók kitüntető dicséreteit élvezem.)

 Perga Kata

 A fenti anyagot összeállította és megszerkesztette:

© Cser Katalin