Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


04 A kreatív kézimunkázás - pergamennel

 

 

 

Kép

 

 

 Kedves Látogatóim!

 

A kreatív kézimunkázás, az alkotás öröme örök emberi tulajdonság. Valamilyen módon, valamiben mindenki tud a környezete számára rendkívüli dolgot felmutatni. Néhányan már művészi szinten képesek remekelni. Nincs különbség férfi és nő, fiatal és öreg között.

Az idők haladtával az alkotások tartalma is változik. Egy-egy háborús időszak után a romokból újat teremteni! - ez volt a művészet. Akár a lakható, élhetőKép környezetet vizsgáljuk, akár a díszítő elemeket. A szegénység is különösen jó táptalaja volt az alkotások létrejöttének. .... Gondoljunk csak egy 19., 20. század eleji falusi 14 gyermekes egyszerű családra, ..... milyen praktikus ruhákat varrtak a háziszőttesekből, milyen csodálatos konyhát vezettek, - szinte a semmiből.

A jótékonysági tevékenységek is sok hasznos terméket hoztak létre. Hogy csak egyet említsek, - az I. világháborúban asszonyok százai horgoltak, kötöttek apró négyzeteket, melyekből összevarrva meleg takarókat készítettek a katonák számára. .... Mai kreatív utódja a - foltvarrásos technika.

Ma már, nemigen kell kényszerűségből alkotni. Most már kedvére szépítheti a lakását, környezetét, készíthet egyedi ajándékot az, aki alkotni szeretne. Aki mást akar, mint ami a multinacionális cégek polcain látható. Számtalan változata ismert eme kreativitásnak. Szinte mindent felhasználunk, fát, üveget, szalvétát, szárított növényt, szalmát, terméseket  - és papírt. Ez, utóbbinak is számos változatát alkalmazhatjuk egy-egy alkotás létrehozásához.

Én, egy ilyen papírművészet, a pergamencsipke - a pergamanotechnika - szerelmese vagyok. Igen, művészet, - ezt a szót nem véletlenül írtam le. Európában a keresztény hagyományokat a hazaitól sokkal erőteljesebben gyakorló országokban, mint pl., - Lengyelországban, Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Angliában és a Benelux-államokban, közülük is elsősorban Hollandiában "művészi rangot" élvez a papír/pergamen-csipke készítése. Itthon, megfelelő képzés és népszerűsítés hiányában, ez még nem következett be.

Már gyermekkoromban is szerettem papírokból kivágni körbe-körbe, egymás kezét fogva táncoló Képangyalkákat, színes fűzért készítettem a karácsonyfára, papírláncot a nyári ruhákhoz, kis terítőcskét vágtam ki ajándék gyanánt, vagy papírbabáknak terveztem ruhákat, .... sótartót és madarat hajtogattam, és megbabonázva gyönyörködtem a nagymamám imakönyvében talált csipkés szélű szentképekben. - Majd a felnőtté válás mindezt elfeledtette velem.

Ám, ekkor szerencsémre rábukkantam erre a régi-új technikára, .... és azóta is, teljes szívvel-lélekkel azon vagyok, hogy minél többet, minél nehezebb minta alapján legyek képes létrehozni pergamenképeket, -kártyákat, -borítékokat, kis tárgyakat.

A képtáramban az eddigi pergamenalkotásaimból csak egy válogatást teszek közzé, melyek részben klasszikus minták alapján készültek, részben megmutatom azt is, hogyan lehet egyedi, vagy hazai hagyományokon alapuló pergamenképet is készíteni. A képtáramat igyekszem mindig frissíteni az éppen elkészült kártyákkal, képekkel, ... kis tárgyakkal.

Remélem, ezzel a honlappal sikerül majd kis hazámban a pergamencsipke készítését ismét divatba hoznom. Én - ismertetem, népszerűsítem, hogy művelői számára - itthon is - az alkotói elismerést megszerezzem.

És, végül, - de, nem utolsósorban, szíves figyelmükbe ajánlom a link-gyűjteményből Pildu képtárát, a "Pergasuli"-t, melyben a Fürge Ujjakban megjelent pergamano-készítés, vagyis a pergamencsipke-készítés fortélyai olvashatók-láthatók lépésről-lépésre. Valamint a Verob centerblog című  honlapot, ahol nagyon sok "szabad minta" között kedvükre válogathatnak. Egyébként, majdnem mindegyik külföldi pergamano készítésével foglalkozó honlap tartalmaz szabad - "free" - mintákat.

Sok sikert az Alkotóknak, a Leendő Alkotóknak és élvezetes nézegetést a Látogatóknak!

Perga Kata

 

Kép

 

(A sorok között látható gyönyörű virágkép Leni Hulbezos keze munkáját dicséri, a legyező formájú üdvözlőlap Anneke Ostmeijer saját mintája és alkotása. A téli, keretes kép alkotóját sajnos nem ismerem, az internet segítségével találtam rá. Nem az én alkotásom.)

 

 A fenti anyagot összeállította és megszerkesztette: 

© Cser Katalin