Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dobozolt kezdő lépések

 

Dobozolt kezdő lépések

 

 

dscf7984a.jpg

 

Teljesen kezdőknek való anyag. Közismert a pergások világában.

Az összeállítás célja nyilván az volt, hogy az első tanuló lépéseket szolgálja. Szerintem egyáltalán nem biztos, hogy aki kipróbálja, - ettől beleszeret a pergamen képek készítésébe. Úgy vélem, hogy már egy minimális  alaptudás, gyakorlat szükséges a munkához. Túl nehéznek érzem egy abszolút kezdő számára. Ismerkedéshez talán jó.

Nem is foglalkozom vele tovább inkább, inkább megragadom az alkalmat és egy általam összeállított általános útmutatót teszek ide a teljesen kezdőknek.

 

Az lapvető fogalmakról pár szó

 

A pergamen (vellum-nak mondják az angolszász nyelvterületen) egy olyan papír, amely nyomás hatására kifehéredik.  Ahol erősebb a nyomás, ott erőteljesebb a fehér szín is, és jobban érezhető tapintásra a kinyomott pergamen domborulata is. Ez, mindig a kép színén érzékelhető! Általában a 150 g-os vastagságú pergamen a legalkalmasabb képkészítéshez. Léteznek ettől vastagabbak is, vékonyabbak is. Színesek is, mintásak is. … A hazai papírboltokban kapható 90 g-os „pausz” is használható kép készítésére, - de, sokkal nehezebb vele dolgozni, mert könnyen törik. Nem erre a célra gyártották. Az eredeti képkészítéshez való pergamenpapírnak, könnyebb a megmunkálása, mert hajlékonyabb (a gyártás során valamivel átitatják, amitől hajlékonyabb, puhább lesz). … Hiszen erre a célra való.

 

Ha, megszúrjuk - a lyuk szabályos kerek marad. Viszonylag könnyen színezhető, színes ceruzákkal, vízestékkel, filctollal és olajpasztell-krétával, tintával, festékkel. Színezhetjük a színén és a visszáján, … ahogy tetszik. Alkalmi üdvözlő lapok, ajándékkísérők, egyéb emléklapok készülhetnek belőle.

Ajánlom, legyenek tartalék papírlapok is, … szükségük lehet rájuk, ... netán - ha, nem sikerülnének az első munkák. És, még egy jó tanács, a későbbiekre vonatkozóan: ne dobják el az apró "eselékeket" (hulladék darabkákat) sem. Még, kellhetnek egy-egy kisebb virág, levél vagy a fém sablonok egy-egy kisebb mintájának az elkészítéséhez.

...

 

Az alábbi fogalmakkal kell tisztában lennünk ahhoz, hogy a későbbiekben idegen nyelvű mintákon is könnyedén eligazodhassunk. Ez az útmutatóm, csak kezdő irányadó a későbbi eligazodásokhoz. Mindegyik munkafázisnak számtalan módja, változata van még, - egyéb kiegészítő eszközök segítségével.

 

 

Előrajzolás (tracing)

Ehhez fehér színű zselés toll vagy puha fehér színes ceruza kell. A munka elkezdése előtt érdemes áttörölni puha ruhával vagy konyhai papírtörlővel a pergamenpapírt, hogy ne legyen rajta sem zsíros anyag, sem esetleg por. A pergament ráfektetjük a mintára, kis ragasztóval rögzítjük, hogy ne mozdulhasson el, majd ezután átrajzolhatjuk, lehetőleg minél vékonyabb vonalakban használva a zselés tollat.

 

Színezés olajpasztell-krétával (dorsing)

Ezzel a szóval az olajpasztell-krétával való színezésre utalnak. A készülő kép hátoldalán alkalmazzuk. Tehát, az előrajzolt képet hasra fektetjük, és egy visszaszedhető ragasztóval rögzítjük, hogy a lap ne mozdulhasson el munka közben, majd az olajpasztell-krétával beszínezzük (bekenjük) a kívánt részt, a kép hátoldalán. Nem lesz valami szép látvány. Darabos, szaggatott, ...

Nagyobb felületnél egy konyhai papírtörlővel, körkörös mozdulatokkal egyenletesen szétkenjük, egészen addig, amíg a pasztellkréta rajzolt vonalai el nem tűnnek. Ez, a legegyszerűbb művelet. Kisebb részeknél használhatunk fültisztító pálcikát, vagy fogpiszkálóra csavart vattácskát. Esetleg a papírtörlőre kenhetjük az olajos krétát, majd ezzel színezünk. Szintén a szétkenés, szétdörzsölés a lényeg.

A másik módszer szerint már ún. dorso oilt, - olajat használnak a krétázott rész szétdörzsöléséhez, ... ebben az esetben előfordulhat, hogy a szín világosabb árnyalatú lesz. Én, a magam részéről ezt a technikát "dörözsölő" technikának nevezem, ... talán igazam van, talán nem, - de, amikor először találkoztam ezzel a művelettel és a nevével, azonnal a dörzsölés szó jutott az eszembe. Babaolajat és fűszerolajat is használhatunk erre a célra.

 

Domborítás (embossing)

A domborítással kiemelkedő részeket hozunk léte, más szóval plasztikussá válik a kép. A domborító tollal végezzük, vagy a fekete szivacsos lapon, esetleg a domborító padon, - ezek hiányában jó az egérpad is. Az előrajzolt minták nyomvonalán, a hátoldalról. Enyhe nyomást gyakorolva a pergamenre, amely így kiemelkedik a színén, és ki is fehéredik. Hozva magával az előrajzolt fehér vonalakat is. Így máris láthatjuk a gyönyörű mintánkat.  Behajtásnál vagy hosszabb egyenes vonalnál - vonalzó segítségét is igénybe vehetjük. A domborítást mindig enyhe nyomással végezzük. Szinte simogatjuk, enyhe nyomással dörzsöljük a pergament, amíg egyenletes fehér nem lesz.

A külföldi mintákon C betűvel jelölik azokat a részeket, ahol a hátoldalról kell domborítani. (Több nyelven a Ciseler – vésés, cizellálás - kifejezés különböző változatait ismerik, ezért használják a domborításra, a C betűt. Csak a pergázás esetében nem a keletkezett vájat adja a mintát, hanem a másik oldalon a kidomborodott rész.) Néhány esetben viszont elölről kell domborítani, vagyis – mélyítünk, - ilyenkor a CV betűpárost alkalmazzák. Ennél a munkánál, nem árt, ha egy átlátszó fóliával vagy pl. celofánnal letakarva védjük a fehér előrajzolást, nehogy megsérüljön.

Egyéb, a hátoldalról történő domborítást – pl. virágszirmok szélénél -, a domborító tollunk felemelésével végezzük. Erősebb nyomással kezdünk a minta szélénél, majd befelé húzva enyhítjük a nyomást, és végül felemeljük a domborítót. Én, úgy szoktam mondani, hogy: söprögetek. Ezt nem én találtam ki, hanem így tanultam meg. A szakmai elnevezése magyarul: toll-technika. Számos virág szirma, levele így készül.

...

kepkivagas-toll-technika-latvanya.jpg

Ez egy nagyon szép toll-technika, az internetről kölcsönözve

 

kepkivagas-toll-technika-.jpg

És, hogy miért is nevezik így ezt a technikát, ...? smiley

 

Kiszúrás (perforating)

Az olló, csipeszolló hiányában alkalmazhatunk egy 2-tűs kiszúró tű is. Tépő vagy szakító tollnak is nevezik. A fekete szivacsos alaplapunkra (vagy dekorgumira) fektetve a képet (színével felfelé), a külső szélét jelölő domborított fehér vonal mellett (kívülről), egymáshoz azonos távolságot tartva, egyenletesen körbe szurkáljuk. Majd, maradva az alaplapunkon, a hüvelykujjunk körmének enyhe nyomásával átszakítjuk a lyukak közötti kis darabkákat. Végül kivehetjük/kiemelhetjük az  alaplapból a kész alkotásunkat. Ez a módszer, az ún. dél-amerikai módszer. Kissé kuszált lesz a széle, nem olyan szép mint a bélyegé.

...

 

A fent látható munkák vagy azokhoz hasonló képek elkészítéséhez feltétlenül szükséges minimális eszközök listája:

 

- 150 g-os pausz, szürkés fehér színben

- valamilyen alátét/alátétek a domborításhoz és a kiszúráshoz (lehet domborításhoz egérpad, szurkáláshoz dekorgumi több rétegben

- fehér zselés toll vagy fehér színes ceruza az előrajzoláshoz

- domborító toll, lehetőleg 1 mm-es fejjel, - de, jó a fémdomborítók által használt fanyelű, kétfejes eszköz is

- egy 2-tűs kiszúró toll, amit helyettesíthet egy vastagabb varrótű is

- olló csak akkor kell, ha nem a fentebb említett dél-amerikai módszert alkalmazzuk

- színezéshez egy olajpasztell kréta, lehetőleg sötét bordó színű

- babaolaj, fültisztító pálcika, fogpiszkáló, vatta - a színezéshez

- szalvéta és papírzsebkendő,

- sötét színű karonlap az előrajzolás ellenőrzéséhez

- és végül: a minta is