Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fém sablonos alkotás

 

Kedves Látogatóim, Olvasóim!

 

A "pergaképek" legújabb készítési divatja szerinti tapasztalataimnak, nyitottam meg ezt a fejezetet.  Azért a "legújabb" - mert az eredeti klasszikus pergamen csipke - évszázadokkal ezelőtti eredetéből fakadóan, sablonok nélkül készült, - és készül ma is. Ez utóbbi lassúbb, időigényesebb és több türelmet igénylő munka.

     Mostanában már sablonok segítik a munkánkat. Mi is ez valójában? Nos, ez egy lyukacsos A5-ös acél lemez, bizonyos alakzatú kivájt mintákkal. A megfelelő alátétre (domborító padra) fektetett fém lemez - és a rárögzített pausz a lényeg.  A pauszt ugyanis felülről a vájatokba kell úgy beletunkolni egy domborító tollal, hogy a másik oldalon kidomborodjanak. - Ezután betakarjuk a filccel, (dekorgumival) és megfordítjuk a "szendvicset". A kék domborító párna már nem kell, -  a kidomborodott, kifehéredett minta körüli keret-lyukakat átszurkálhatjuk, a (szürke filcen).  - Ezzel valójában már kész is a képünk, csak ki kell vágni/csipkedni az alaplapból - és lehet felragasztani. Lényegében röviden ennyi.

smiley

...

 

Munkamenet

 

Első lépésként a pauszt ráragasztjuk a kiválasztott mintára, elég két kis pár cm-es ragasztó csík. A lényeg, hogy a pausz ne mozdulhasson el a mintáról. Lehetőleg ne celluxot használjunk, ... inkább ún. visszaszedhető ragasztót. Az előbbi, sok ragacsot hagy maga után, és nagyon nehéz megtisztítani tőle a fémet. Ha, mégis szükségessé válik a cellux nyomainak az eltakarítása, csak általános tisztításra  alkalmas foltbenzint szabad használni, - az alkoholszármazékot tartalmazó benzin foltot hagy, és nem szedi le rendesen a ragasztó maradékait. Inkább szétkeni a fémen.

A minta átnyomása a fém sablon réseibe, a kék színű domborító táblára vagy a filclapra fektetve történik.

 

dscf7690-01.jpg

Az 1 mm-es fejű domborítómmal átrajzoltam a mélyedésekben a mintát. Azaz a kis vájatokba nyomtam a pauszt.

 

dscf7692-01.jpg

Az 1,5 mm-es gömbfejes tollammal a kis virág közepét domborítottam ki.

 

Szélesebb mintáknál,  először mélyedés szélét rajzoljuk körbe, majd azután jöhetnek a nagyobb gömbfejű tollak, a középső rész betöltéséhez.

Csak lassan haladva dolgozzanak, először egy alapsatírozással "lealapozzuk"  mondjuk egy lepkét, majd fokozatosan erősödő nyomással addig folytatjuk, amíg az egész egyforma fehér nem lesz. A különböző méretű  golyós tollainkat felváltva használjuk, szükség szerint. Időnként nézzük meg, az első oldalát, hogy hol mennyire fehéredett már ki a minta, hol kell még domborítani? 

Ha, megakad a toll, a keletkezett és felgyülemlett "láthatatlan" papírpor miatt, a tollat ajánlott beviaszozni, majd úgy folytatni a domborítást. Különben hamar kiszakad a már elvékonyodott pausz.

...

 

dscf7696-01.jpg

 

Itt már a megfordított sablon alatt van az előzőleg átdomborított pauszpapírom, - és így, felülről - szurkálható ki a minta keretét adó lyukak sokasága.

 

dscf7697-01.jpg

A kész kép, domborítva, szurkálva.

 

Ha, készen vagyunk a domborítással és a szurkálással levehetjük a fém lemezről a pauszunkat. Érdemes venni a fáradságot, és átszurkálni - mélyíteni, szélesíteni - a lyukakat, ... szebbek lesznek a cakkok. A kanna talpánál nem szurkáltam át a lyukakat, - majdnem vízszintesek is lettek a cakkok.

 

dscf7698-01.jpg

 

 

Ezután jöhet a kicsipkedés:

 

dscf7699-01.jpg

 

Csipeszollóval kicsipkedtem a kész képet. Érdemes megjegyezni az ujjaim tartását, és a pergamen feszülését. ... Ez a csipeszollóra jó tanács, ... a többi olló másként viselkedik, egyénileg ki kell tapasztalni, hogy hogyan tudunk könnyebben, szebben cakkozni. Jól látszik az is, hogy ahol átszurkáltam az első lyukakat, szebbek lettek a cakkok.

 

Kezdődhet a ragasztás:

 

dscf7700-01.jpg

 

Egy csepp ragasztó sokáig elég, - de, hamar szárad. Ezért mindig csak kis szakaszokon alkalmazzuk, fogpiszkáló segítségével.

 

dscf7701-01.jpg

 

A kép visszájára kenjük a ragasztót, - a cakkokra.

 

dscf7702-01.jpg

 

Kis ideig gyengéden nyomva tartjuk a kartonra illesztett ragasztós részt, majd az újabb ragasztót tartalmazó fogpiszkálóval alányúlva felkenjük a cakkokra, - körbe haladva a többi részre is.

A nyomás erősségére vigyázzunk. Mert ha, túl erősen nyomjuk a pauszt a kartonhoz: 1. kifolyik alóla a ragasztó, 2. szétterülhet a pausz alatt, és csúnya foltot hagy maga után. ... Inkább csak gyengéden tartsuk a karton fölött (hogy a karton beszívhassa a ragasztó egy részét, és a maradék ragasztó megköthessen), ehhez elég kb. amíg 10-ig számolni.  Ezután léphetünk tovább, egy újabb 1 cm-es darabka leragasztásával.

 

dscf7703-01.jpg

 

A kész kivágott kép, fehér zselés tollal javítva a kontúrja.

 

Megjegyzés:

A kép körbeszurkálása NEM KÖTELEZŐ!

Csak, akkor használjuk ezt a lehetőséget, ha tényleg ki akarjuk emelni a papírból a képet. Az apró lyukakat, pl., domborításra is lehet használni, a 0,5-ös vagy az attól még kisebb domborító tollal.

A kreatív alkotás attól KREATÍV, hogy semmi sem kötelező!

Mindenki a saját ötlete, elképzelése és kialakult tapasztalata, ízlése szerint alkalmazhatja az eszközeit. ... Ez, akár egyenes út is lehet a művészi kivitelhez.

A sablonok elejének az számít, ahol a sorszámát lehet látni, a bal felső sarokban. De, ettől függetlenül fordítva is használhatók, ... tehát a minták hol jobbra, hol balra mutatva látszódhatnak, - ahogy azt szeretnénk. A jobb felső sarokban helyenként azt mutatja a gravírozás, hogy milyen tollak ajánlottak a tábla használatához.

...

 

Néhány "sablonos" képem - kedvcsinálónak:

 

dscf8117a.jpg

 

dscf8120a.jpg

 

 dscf7541-01.jpg

 

Kedves Látogatóim!

 

Némi fájdalomcsillapító segítségével, de, - elkészültem egy olyan képpel, amelyet az internetről már ismerek. Ki kellett, hogy próbáljam. ... Figyelmükbe ajánlom, hogy: "nem éppen kezdőknek való" .... bááár, - aki kellő türelemmel és kézügyességgel, no meg pár szabad órával rendelkezik, - annak elsőre is sikerülhet.

 

dscf7895a.jpg

 

A pillangóm, teljesen natúr állapotban, színes alátét nélkül. Egy írásvetítőhöz használatos fóliára ragasztottam fel a vállánál fogva - kétoldalas ragasztó segítségével. Kiszurkáláskor dupla pauszból készült, ... csak a mintát kellett az elsőre domborítanom. Igyekeztem ugyan úgy elhelyezni a lepkéket, mint az eredeti netes képen vannak, - néha kicsit gondolkodnom kellett, hogy: most akkor melyik irányba is fordítsam a sablont, és melyik is lesz az eleje??? laugh

 

dscf7897a.jpg

 

Itt már látható, hogy egy halvány lila háttérkartont tettem mögé, ...

 

dscf7879a.jpg

 

Ez a színezése, - a hátoldalon - ami egy sötétbordó olajpasztell kréta segítségével készült. A pillangós részeket bekentem a krétával, és egyenlőre csak egy fűszerolajos (állítólag jó a babaolaj is) papír zsebkendő segítségével - körkörös mozdulatokkal szétmaszatoltam a lepkéken, és körülötte, a festéket.

Az olajpasztell-krétázást erősebb nyomással kellett volna alkalmaznom, nem elég sötétek a kiemelendő részek. Vagy, túl sokat töröltem le róla az olajos papír zsebkendővel. Az viszont jól látszik, hogy ahol domborítottam, ott általában, a krétázás nem fogja be a pauszt.

...

 

dscf7678a.jpg

 

Ezen a páros lapon, csak a bal oldali sablonos.

 

dscf7664a.jpg

 

Ez is sablonnal készült, ... egy bicajmániás névnapjára, ... laugh

 

001-jubileumi-kepeslap.jpg

 

Ez pedig egy évfordulóra készült sablonnal készült üdvözlő lap. Sok sikert, ... smiley

 

© Cser Katalin