Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ünnep - 03 Halloween - új szokás Magyarországon

 

0hallow7.jpg

 

A fenti képeslap tervezője Frances Brundaga volt, aki az 1900-as évek elején gyermekkönyvek illusztrátoraként alkotott csodálatos képeket. Mivel a kislánya 17 hónapos korában meghalt, ... a későbbi képein láthatót leány alakok - általában angyalok. 300 képeslapot tervezett.

...

Kedves Látogatóim!

 

Már évekkel ezelőtt, a weboldal indításakor, elterveztem, hogy erről az ünnepről is nyitok majd egy oldalt. De, valahogy mindig elodáztam a dolgot. Hogy miért? - nem is tudom a pontos okát megfogalmazni. Valahogy, - nem éreztem át a lényegét, az ünnepet, az új szokásrendet, - szóval - nem tudtam mit kezdeni vele.

Ugyanis, ebben az időszakban itthon a Mindenszentek és a Halottak napját szoktuk megtartani, ünnepelni. Ami nem is ünneplés, - inkább a meghitt emlékezés napjai azokra a szentekre és üdvözültekre, akiknek az egyházi naptárban nincs külön ünnepnapjuk, -  valamint emlékezés azokra a szeretteinkre, akik már nem lehetnek e-világban velünk. 

Ebbe az érzelemvilágba sehogyan sem tudtam beilleszteni a zajos gyermeklármás vidámságot, .... hangos kacagást, és az egymást ijesztgető jelmezes késő esti utcai felvonulást. ... Ezt az amerikai őrületet, amely valójában ősi európai gyökerek eltorzult változata. Szerintem, egy ősi emlék semmibe vétele, érzelmek nélküli értékrombolás. Mások szerint, új értékek teremtése, - mondván: haladni kell a korral, ... tényleg?

Hogy jutottunk idáig? - nehéz megmondani.  Kezdetben a hódító európai, majd a kivándorolt, hazájukból elűzött,  emigráló, kitántorgott bajba jutott, menekült  vagy a szerencséjüket kereső  népek, - reményekkel teli kivándorlása az új földrészre, az új hazába, ... vegyes társaságot hozott létre, a gyarmatok megszüntetése után felszabadított és befogadott egykori rabszolgákkal, valamint más színes bőrűekkel együtt. Ebben az olvasztótégelyben született a most már több évszázados, java részben európai kultúrából származó észak-amerikai nép. Minden nép hozta magával a maga ősi kultúráját, (amelyet talán nem mindig - de, jó szándékkal -, a legjobb tudásuk szerint adtak tovább) ... ezek, a demokrácia elvét követve - egymással keveredtek. Ez lett belőle!

Hozzá kell tennem, hogy évezredes léptékben, a pápák is öngólt rúgtak azokkal a törvényeikkel, amelyekkel úgymond a keresztény ünnepeket rá kell építeni az ősi pogány ünnepekre, - majdcsak eltűnnek, és a feledés homályába merülnek. (Nos, talán eltüntették valamennyire a pogány ünnepeket, - de, arra nem gondoltak, hogy ezzel előidézik a keresztény ünnepek elcsökevényesedését, átalakulását is. Vajon mi lesz 1000 év múlva?)

A halloween ünnepkör jellegzetes eseményeit múltját, eredetét most részletesen, a terjedelmi korlátaim miatt,  nem foglalhatom össze, - ezért inkább csak kiemelek, néhány érdekes fontosnak vélt momentumot. Íme:

Halloween napja egybe esik november 1-jével, a Mindenszentek napjával. Ennek az előestéje (október 31.) a tulajdonképpeni ünneplés, amelynek angol neve:  „all hallows eve”, rövidítve: halloween, a kóbor lelkek, a kelták ősi halotti istenének éjszakája. Ilyenkor összegyűltek  élők és holt lelkek, ez utóbbiak állatformában jelentek meg (közöttük a rossz szellemek macska képében) ünnepelni a betakarított termést, valamint lélekben felkészültek a hideg sötét télre. Az ünnepre gyújtott tűz parazsát reggel a papok szétosztották a családok között, ... ezzel biztosítva a téli meleget, és az együvé tartozást. Mindmáig vitatott az az állítás, hogy ilyenkor a druidák (papok) gyermekáldozatot is bemutattak az isteneiknek ajánlva.

...

A töklámpás eredete egy nagyon régi ír mondából származik, amiben Lámpás Jacknek egy részeges, ám csalafinta naplopónak sikerült rászednie az ördögöt. A bohókás szeszkazán, Jack, templomnak még a közelébe sem ment, jólesett neki ehelyett a meleg kocsmában duhajkodni, és a részeg cimborákkal mulatozni.

Sajnálatos módon a tivornyák végén maga az ördög is megjelent, és folyton zaklatta a derék polgárt, akit szemmel láthatóan zavart az állandó kísértés, és a boroskancsóján kívül nem kívánt magának társaságot. A nemkívánatos személy ellen csupán egyetlen védekezési lehetősége adódott. Valahogyan el kellett venni az ördög kedvét a további zaklatástól. Ezért Jack egy hatalmas fához vezette a Pokol királyát, és rávette, mérkőzzön meg vele fára mászás tekintetében. A sátán természetesen elfogadta a kihívást, eszébe nem jutott volna, hogy egy ilyen csekély versenyszámban alulmarad. Jack megvárta, míg az ördög jó magasan felkúszik a fa tetejére, majd alul, egy keresztet vésett a fatörzsbe, hogy ezáltal ellenfelét megakadályozza a lejutásban.

Bosszúból a patás "famászó bajnok" - Jacket, halála után nem eresztette be a jól megérdemelt Pokolba, ráadásul a Menny kapui sem nyíltak meg a haszontalan életű lélek előtt. Az örök száműzetésre ítélt Jack csak egy fáklyát vihetett magával, melyet az ördögtől kapott. Ez a tűz a pokol tüzéből származott, kóborlásai alatt ez világíthat számára.  – Jack, a fény biztonságosabb megőrzése miatt a parazsat egy tökben - vagy fekete retekben? - helyezte el. Mások szerint eredetileg marharépába tette – és így járta, s járja azóta is az éjszaka sötétjét. A babonás emberek, hogy elűzzék Jacket, egy lámpást raknak a házuk elé vagy az ablakukba.

 

 A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és világító sárga gömb lassan halloween szimbólumává vált.

..

Amerikában a halloweent ír bevándorlók honosították meg 1840 körül. Rémisztő arcokat faragtak tökökből, azokat belülről gyertyával világították ki, ezzel akarták elriasztani a gonosz szellemeket. A jelmezbe öltözés is a halloween egyik eleme. Az ünnep klasszikus figurái közé tartoznak a szellemek, boszorkányok, fekete macskák… A halloween mára már jelentős helyet foglal el az USA reklámiparában, - de, Európában is egyre népszerűbb, - úgy tűnik nálunk is! Kezd hasonlítani, a farsangi jelmezes bálokra.
 

 

A világ különböző részein másként és másként ünnepelnek október 31-én; az angolszász országokban halloween különösen a gyerekeket hozza lázba, mert ilyenkor büntetés nélkül lehet mindenféle pajkos dolgot csinálni, - erre az éjszakájára nem vonatkozik a korán ágyba bújás szabálya sem.

Angliában például a gyerekek ijesztő ruhában - kísértetnek, boszorkánynak, vámpírnak öltözve - végigjárják a környező házakat és apró ajándékokért, édességért cserébe rövid szórakozást nyújtanak az otthoniaknak. Ugyanezzel a szokással élnek a gyerekek az Egyesült Államokban is, látogatásukkor azonban ők "trick or treat"-et (csíny vagy vendéglátás) kiáltanak, mintegy figyelmeztetve a házigazdát, hogy ha nem kapnak valami ajándékot, akkor megtréfálják őket.

Ausztriában és Németországban népes jelmezes felvonulásokat rendeznek ilyenkor a nagyobb városokban, a maskarás kavalkádban azonban a felnőttek is részt vesznek, a lakások ablakát pedig majdhogynem mindenhol világító igazi vagy porcelán töklámpások díszítik.


Romániában minden évben nagyszámú turistát várnak október 31.-re a hírhedt Drakula-kastélyba. Az ünnepségek betetőzéseként álarcosbált rendeznek és a részvevők stílszerűen denevérbarlangban töltik az éjszakát.

...

Talán ennyi elég is, ...  hiszen ez az oldal nem hivatott a halloween történetét alaposan feldolgozni, bemutatni, - megtették ezt már oly sokan mások. ... Mindössze arra vállalkoztam, hogy ezen a kreatív oldalon némi magyarázatot adjak, a pergamenképek, képeslapok efféle "új divatú" ábrázolására.

Meg kell jegyeznem, - nagyon nehéz feladatra vállalkoztam. ... A finom pergamencsipke nemigen akart alkalmazkodni az új divathoz. ... De, azért készítettem pár képet, üdvözlőlapot, a hazai halloween alkalmából.

Boldog halloweent! - kívánok azoknak, akik szeretnék megtartani ezt a nálunk még szokatlan, ... "ünnepet", ... én, - nem akarom elfeledni a hazai Mindenszenteket és a halottak napját.

Összeállította - © Cser Katalin 

 A kép szintén Frances Brundage rajza, 1914-ből. A kép érdekessége, hogy németországi nyomdában készült, amerikai megrendelésre, a John Winsch által vezetett kiadó részére.

 

001_big-john-winsch-frances-brundage-halloween---postai-kepe--1914.jpg

 

Összeállította: Cser Katalin