Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ünnep - 05 Eskükvőre - Párta (illusztráció)

 

Kedves Látogatóim!

 

Ez is elmúlt, ... hogy elszaladt az idő. Vége az AMKA kiállításának, - (2016. aug. 28.) A jövő hét elején hozhatom haza a pártámat. ... Többen is kérdezték tőlem, hogy mit jelentenek, egyáltalán jelentenek-e valamit a pártán látható virágok?

Természetesen - igen!

 

dscf9335a.jpg

 

Hogy az elején kezdjem, az összeállításom önkényes, és egyedi. Nagyon sok leírást, kutúrtörténeti emléket, és néprajzi anyagot böngésztem át, mire elképzeltem és megalkottam a saját pártámat.

Először is: Miért nem fehér a párta? - azért, mert a fehér szín választása a legrégebbi szokások szerint, az esküvői párták fehér nyírfakéregből készült alapból és a rajtuk elhelyezett fehér színű gyöngyvirágokból készültek. Ez behatárolja azokat a földrajzi területeket, ahol nyírfás ligetek, erdők voltak, és azt az időszakot is, - amikor a gyöngyvirág nyílik. Esküvőt márpedig az ezeken kívüli adottságokkal rendelkező helyeken és időszakokban is tartottak.

Maga az alap, a félhold alakú kemény tartó lap, - a félholdat jelképezi, ami a szűzhártyát szimbolizálja. Vagyis - a NŐT! Nem véletlenül azonosítják ma is jelképesen a Holdat a Nővel, ... figyelembe véve a havi ciklusokat is. De, most nem erről akarok szólni. Azt is tudni kell, hogy akkoriban nem papírból, nem pauszból és nem műanyagokból, fémekből, üvegszemekből, textilekből készültek a menyasszonyi párták, - hanem frissen szedett, - élő virágokból. Az élő természetből készültek, ennél fogva lehettek színesek is.

Nálam a félhold alakú alaplapom szegélye, alul és felül (pergamen) gyöngyökkel van díszítve. Ez jelenti az ártatlanságot, a harmatos tisztaságot. Ezért helyeztem el én is a párta két szélén még egy-egy kisebb csokor gyöngyvirágot is. Tehát bekereteztem a pártámat a "tisztasággal".

A középső felső virág: a női szeméremtest. Népenként és földrajzi adottságokként változott a virág eredete, - lehetett rózsa, liliom, ... ami hasonlít arra, amit mutatni akar.

Alatta a két nárcisz: ennek, több jelentése is van, a legismertebb az önimádatban szenvedő férfi jelképe. Egy régi ajándékozási szokás szerint, - ha, egy nő nárciszt kapott egy férfitől, ... az azt jelentette, hogy a férfi "felemelkedik" (kiesik az önimádatából, elveszti a fejét) a vágyott nő előtt. Tiszteleg előtte. Ezt a jelentését használtam fel.

A két kék csillagvirág: a honi virágok között a kék színű (vannak más színben is) csillagvirág régi jelentése szerint az égboltot jelképezi. Azért van a párta alsó szélén, hogy a nő és a férfi várható egyesülése, - mindenek feletti. Különleges, égi, mennyei.

A rózsaszínű nagyobb méretű virágok a szülőket jelképezik, akik ebben a frigyben a biztos támaszt, - az alapot - adják a fiatalok házasságához.

A pici elszórt aprócska virágok pedig, a várható utódokat szimbolizálják.

Nos, talán a lényeget leírtam már. Gondolom a szívekkel   szegélyezett felső határvonal nem szorul különösebb magyarázatra, ... smiley

Bár a fényképen nem látszik jól, a két legvégén, ahol a legkeskenyebb már a párta, arany színű lapkák vannak. Az eredeti legrégebbi formájukban, kerek alakúak és középen csillagot formálóan domborúak voltak. A mellbimbókat szimbolizálták, és egyúttal eltakarták a pártát a fejhez erősíthető szalagok rögzítését. Ezek voltak az egyetlen fémből készült (lehetőleg aranyból a gazdagabb családoknál) kellékek a menyasszonyi pártákon. Szegényebbeknél festett fakéreg helyettesítette. A szalagok pedig házi készítésű, természetes alapanyagú fonalakból, cérnákból szőtt szalagok voltak.

Az én pártám szalagjába is becsempésztem egy kis textilszalagot, - organzát fűztem végig a közepén. Ennek gyakorlati oka volt, - könnyebben tudtam masnira kötni a pergament, - így nem törött el. 

Már csak az alapszín választása a kérdéses, - miért világos sárga?  Azért választottam ezt a színt, hogy a pergamentechnika csipkézete jobban mutasson, mint a vakító fehéren. ... laugh

Remélem megfelelő magyarázatot tudtam adni, és kérem, hogy vegyék figyelembe, - az egyedi alkotói szabadságot. Elsősorban a pergamentechnika csodálatos szépségét akartam megmutatni. Ehhez kaptam ezt a nagy ajándékot - hogy ott lehettem a kiállításon.

Köszönöm Mindenkinek, akinek része volt benne.

Csabainé Cser Katalin - Perga Kata

 

...

 

dscf9328b.jpg

Menyasszonyi párta, - régi népies elemekkel.

For wedding diadem.

(Pályázati munka, 2016. AMKA)

 

...

 

Kedves Látogatóim, Olvasóim!

laugh

Elérkezett az öröm pillanata. Ma tették közzé az AMKA által szervezett kiállításra bejutottak névsorát. Köztük vagyok én is, a valósággal méretarányos menyasszonyi pártámmal. - Köszönöm a mentális segítséget.

A kiállítást a nagyközönség a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben 2016. július 29. és augusztus 28. között tekintheti meg. (Budapest, V. Zrínyi utca 5.)

A képemen keresztül, szeretettel várom a Kedves Látogatókat!

Perga Kata

(2016. július 8.)

dscf9327-kepkivagas.jpg

Pici részlete a pártának ...

 

...

 

Kedves Látogatóim!

 

Nagy hallgatásomnak komoly okai vannak, - laugh beneveztem az AMKA (A Magyar Kézművesség Alapítvány) által rendezett igen nívós nyári pályázatra. Nagy lehetőség ez a pergások számára is, mert már a pergamen alkotások is részt vehetnek ezen a neves rendezvényen. Holnap van a leadási határidő első napja (VI. 24.), ... és bizony még van mit tennem.

Igyekeztem olyan képet készíteni, amelyen a pergamen alkotások szépsége, légiessége, habossága is jól látható. De, azért nem hivalkodó.  A készítéséhez felhasználtam úgy a hagyományos módszereket, mint a modern eszközöket is. A minták között is a változatosságra törekedtem, - jelen esetben a téma adta határokon belül, - hiszen a minták készen kapott és újonnan alkotott változatai, - annyi: mint csillag az égen. 

A témaválasztás adott volt, "mátkaság, esküvő".

Természetesen beszámolok majd az eredményről is. Addig viszont nem tartom illendőnek, hogy idő előtt (zsűrizés előtt) bemutassam az alkotásomat. Annyit azonban elárulhatok, hogy egy régi (mondhatni - ősi), magyar, népies esküvői kelléket készítettem, a díszítések jelképes tartalmával.

Akármi is lesz az eredmény, - megmondom majd. Addig is kérem, -  drukkoljanak nekem, - .... köszönettel: Kata

...

© Cser Katalin