Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Végül - GYIK Gyakran Ismételt Kérdések

 

Kedves Látogatóim!

 

Az alábbiakban a leggyakrabban kapott kérdésekre adott válaszaim olvashatók. Remélem hasznos lesz.

_________________________________________________

 

Van-e kiváltója a fém diagonál és négyzethálós rácsoknak?

 

Természetesen mindent lehet helyettesíteni, - de csak rövid ideig. A szépen kidolgozott munkákhoz jó felszerelések, eszközök szükségesek. Ezért elsősorban olyan esetekre ajánlom az alábbi megoldást, - amikor váratlan helyzet állna elő. Pl. megsérülne a tábla vagy elveszett volna, ... stb.

Nos, ilyenkor marad a "küszöbön kisbaltával" módszer, vagyis a papír táblázat alkalmazása. ... Több helyen is megtalálhatók az interneten, - általában gráfpapírnak (graph paper) nevezik. A gyűjteményben különböző méretű, különböző alakzatokat tartalmazó hálózatokat találhatunk, matematikusok, fizikusok, egyetemisták és mérnökök számára. Lementhetők, kinyomtathatók. Nekünk a 2 mm-es A4-es a legjobb. Ebből több is van. A különbség az, hogy van ahol bejelölik rajta vastagabb vonallal még az 1 cm-es távolságot is, vagy a hálózat teljesen kitölti az oldalt, vagy körben a széleken hagytak egy kis keretet üresen. A mi szempontunkból bármelyik jó. A lényeg, hogy a 2 mm-es négyzetháló legyen rajta.

A legtöbbjük ugyanis, angol mértékegység szerinti táblázat, inchben számítva. 1 inch (incs, coll, zoll, hüvelyk) = 2,54 cm. 

Éppen ilyen módszer alkalmazását mutattam be évekkel ezelőtt, a Pergasuliban. A képen az A4-es gráfpapírra már "előre felrajzolt" minta látható.

Az alábbi címen lehet ilyen milliméterpapírokat találni:

https://www.printablepaper.net/category/graph 

 

graph-paper---2-mm-.jpg

https://pergakata.eoldal.hu/fenykepek/pergasuli2/balint-napi-udvozlolap---

2015./

Itt, a négyzethálós rács kiváltását láthatjuk. A diagonálhoz nem készítettem eddig még semmilyen munkát sem, - de, ajánlom a szükséges táblázathoz a gyöngyfűzők peyote-táblázatát,  2 mm-es felosztásban.

________________________________________________________________

 

Hogy is vannak azok a diagonál és négyzethálós rácsok (Multi Gridek)?

 

Először is, nézzük meg a táblákon elhelyezkedő lyukak helyzetét: az első képen egy diagonál (átlós) minta látható, 60 fokos dőlésszögű sorrendben. A másodikon a négyzethálós látszik, 90 fokos szögben elhelyezkedő lyukakkal.

 

grids-011.jpg

 

Ezekből alakultak ki a különböző ritkább és sűrűbb lyukacsozások, vagy a táblák méretbeli különbségei, úgy mint A5-ös és A4-es méretek. ... Vagyis, választékban nincs hiány. Egyébként az A4-es (a nagyobb) és az A5-ös (fele az A4-esnek) méretek csak a kiválasztott munka szempontjából érdekesek.

A hobbisoknak elég a kisebb. A profik használják gyakrabban a nagyobb méreteket. Egyszerre tudnak elkészíteni sok kicsi darabot, vagy egy nagyot. Nekik ehhez nagyobb méretű alátét domborító párnákat is gyártanak.

Az alábbi felsorolásban a leggyakrabban használt táblákat, - (Multi Grideket) mutatom meg:

 

Diagonálból:

a 19-es, vagyis a 31429-es kódszámú, A5-ös, - ez egy kicsit nagyobb, ritkásabb lyukacsozású;

kepkivagas-19-es-diagonal-racs-31429---.jpg

...

a 24-es, vagyis a 31434-es kódszámú, A5-ös, - ennek apróbbak és ezáltal sűrűbbek is a lyukacskái. Korábban lehetett A4-es méretben is kapni, - nekem is ilyen van.

 

kepkivagas-24-es-diagoal-racs-31434--.jpg

Nagyon aprólékos minták elkészítéséhez való.

...

 

Négyzethálósból:

a 04-es, tábla, kódszáma, 31456. Mérete A5-ös. 1-tűs és 4-tűs tollakkal érdemes használni;

kepkivagas-04-es-negyzethalos---31456---.jpg

...

 

a 28-as, vagyis a 31465-ös kódszámú, A4-es méretű tábla; lyuksűrűsége olyan, mint a 19-es diagonál tábláé. 

kepkivagas-pippi-28-as-negyzethalos-tabla-31465--.jpg

 

(Ezeken a kód- vagy sorozatszámokon érdemes megkeresni őket az interneten. Figyelem! - a PCA kezdőbetűvel jelölt  táblák, ausztráliai termékek.)

...

A lyukakat kiszúrásra és domborításra használjuk. A mintakönyvekben és magazinokban mindig megadják a tollak kódszámait, amelyekkel a tervező/alkotó elkészítette a képét, legyen az akár domborítás, akár szurkálás.

Nagy általánosságban domborításhoz az 1-es számozású 10072-es golyós tollat ajánlják, - de, aki finomabb (fine), diszkrétebb mintát akar elkészíteni, természetesen használhat ettől kisebbet is. ... Ki kell próbálni, kinek mi tetszik, mit tud ügyesebben használni és főleg, hogy milyen eszköze van már.

________________________________________________________________

 

Melyik a jobb tű, a vékonyabb vagy a vastagabb?

 

- kérdezik tőlem elég gyakran. Nos, erre azt kell mondanom, hogy nincs "jobb tű". Mindegyiket másra használjuk. Gondolom, hogy a fenti kérdés, az 1-tűs tűre vonatkozik. Kezdetben - mai fogalmak szerint - csak az ún. vastagabb tű létezett, szép kék színű nyéllel. Látható is a Pergasuliban fellelhető régi és mai munkáimban.

Azóta korszerűsítették, gazdagították az eszköztárat. Megjelentek a fém sablonok és az aprólékos munkát igénylő minták. Ezekhez újabb domborító  és szurkáló tollakra volt szükség. ... Tehát a vékonyabb 1-tűs tű a fém sablonokhoz készült. Ez, azonban nem zárja ki, a vastagabb tű használatát a fém táblák esetében. Belefér a lyukakba a vastagabb tű is.

Magánvéleményem szerint, - én a vastagabbat szeretem használni. Mert vékony tű használata után, amikor ki kellett csipkedni a lyukakat (pl. szegélynél), nehezebben fért a lyukakba az ollóm hegye, - ezért utólagos (tágításra) átszurkálásra vetemedtem. Ez +munka volt.

De, ez utóbbi információ, senkit se riasszon el a vékonyabb tű használatától. ... laugh

A vékonyabb tű kódszáma: 10241, prospektus jele:  •   kispötty

a vastagabbé: 10229. Prospektusjele:  nagypötty

 ________________________________________________________

 

Mire jó a 2-tűs tű?

 

Ez az eszköz egy nagyon praktikus jószág. Jó szolgálatot tesz az egyenletes lyukasztásnál, a szép szegélykészítésnél, és helyettesítheti a csipeszollót is. Akik átböngészték már az oldalaimat, bizonyára találkoztak az ún. dél-amerikai módszer kifejezéssel is. Nos, ehhez kifejezetten a 2-tűs toll kell. Miután a szegélyvonal külső szélénél, sorban egymás után kilyuggatjuk vele a pauszt, ... a körmünk benyomásával a lyuggatott részeknél, - egyszerűen kiszakíthatjuk a képet az alaplapból.

Hasonló módszer látható az alábbi videón, a 10 perc 46 másodperctől.

https://www.youtube.com/watch?v=rhiT1uuMnIM

https://www.youtube.com/watch?v=K2QMsRjTRvY

A még mindig a hagyományos módszerrel dolgozó peruiak, chileiek, ... gyakran ezt a módszert alkalmazzák a képek belső üres részeinek a kilyukasztásához is. Az eredmény: nem tökéletes, nem szabályos a cakkozás.

Néhol azért ollóval csippentik ki, - elég "laza" technikával, - hasonló eredménnyel.

De, a második videón már a kiszurkálás után - egy nemes egyszerűséggel körbe vágott képeslapot is láthatunk, - 1 perc, 42 másodperctől. Ennek nem hegyes, hanem kissé szögletes cakkozás lett a vége.

 

del-amerikai---szakitas-01.jpg

 

A külső cakkozáshoz azonban kiváló, apró, egyenletes kis bélyegszerű fogazott szélt készíthetünk a segítségével. Viszont, a munka menetére nagyon kell ügyelni.

Az első beszúrás után, a második beszúráshoz, a toll egyik tűjét visszaillesztjük az utolsó lyukba, és úgy szúrunk ismét. Ezáltal egyenlő távolságokra lesznek a lyukak. Lehetőleg ugyanolyan erővel és ugyanolyan állásban tartott tollal kell haladni. Akkor lesznek igazán egyformák a lyukak. Ezután jöhet az ollóval vagy csipeszollóval való kiemelés.

Kiválóan alkalmazható belső minták kialakításához, a négyzethálós rácsok segítségével.

Léteznek 4- vagy ennél több tűs tollak is, melyeknek a tűi vonalban (sorban) vannak elhelyezve. Ezekkel hosszabb területeket lehet egyenletesen cakkosra szétválasztani. Pl., egy virág szirmait.

És, remek bundát, havas felületet ... készíthetünk a segítségével, ha a hátoldalról apró pici gyenge de nagyon sűrű függőleges ütögetésekkel kidomborítjuk az első oldal felületét, úgy, hogy ne lyukasszuk át a pauszt. Egy keményebb alátétet válasszunk a domborító párna helyett.

Ezt a műveletet nevezik stippling-technikának, vagy tip-tip technikának. Több művészeti ágban (festés, ötvösség, ... ) ismert művelet, ... pöttyözős technikának is nevezik. Pergamano képhez eredetileg 1-tűs tollat használnak ehhez a díszítési munkához, ... de, jó hozzá a 2-tűs toll is.

Ha, fehérebb képet szeretnénk, a hátoldalon még fehér színes ceruzával rásegíthetünk.

 

dscf0298a.jpg

 

dscf0299a.jpg

A képeken Judith Wibberley munkája látható.

...

Frissítés: - e-mail-ben többen is kérdezik tőlem, hogy pontosan mivel is kell a tip-tip (stippling) technikát csinálni?

Jogos a kérdés, - mert a fenti fényképen 1-tűs tű látható, én pedig 2-tűs kiszúrót ajánlottam. Nos, mindkettőt lehet alkalmazni az említett technikához. Az egyikkel nehezebb, a másikkal könnyebb. Az egyikkel gyorsabb, a másikkal lassúbb a haladás. ... És, hogy tovább bonyolítsam a dolgot, laugh ajánlom még a gömbfejes domborító tollat is, - mint, hatékonyan használható eszközt, szerszámot. Ez utóbbiból az 1-es-től a lehetőleg a még kisebb, vagyis a 0,5-ös méretűt, vagy a még ettől is kisebb, az ún. finom stílusú domborítót ajánlom. Ez utóbbit a fém sablonoknál is használhatjuk, olyan helyek domborításához, ahol nehezen hozzáférhető a minta.

________________________________________________________________

 

Hol találhatok oktató kisfilmeket a különböző lépésekről, technikákról ... ?

 

Általában a nagyobb külföldi pergamen technikával foglalkozó weboldalak tesznek fel kisfilmeket az eszközök használatáról, - egyéb technikákról. De, nagyon sok található a www.youtube oldalain is. Néhányat meg is mutatok, hogy legyen honnan elindulni. Ugyanis, a jobb oldali margón a témához illeszkedően, még nagyon sok hasznos film látható.

Általában vagy angol vagy spanyol nyelvűek, - ritkábban lengyel, francia és német hanggal vagy felirattal láthatók. Hazai film tudtommal még nem készült - legalább is én még nem találkoztam vele.

Nos, ezeket hoztam:

 

https://www.youtube.com/watch?v=9Zw_6zxMhWk&feature=share

https://www.youtube.com/watch?v=Aw-e7c_PTVI

https://www.youtube.com/watch?v=3G0MQUQmZQ0

https://www.youtube.com/watch?v=teKjq3obEbA

https://www.youtube.com/watch?v=gZAXIYxVBrs

https://www.youtube.com/watch?v=zBqzyS6w6pg

https://www.youtube.com/watch?v=xeCuodL8u94

_________________________________________________________________

 

Vannak olyan területek a képeken, hogy hosszú ideig azonos mintát - pl. egy háttérhez aprócska lyukakat, (tűszúrásokat) kell készíteni. ... Nekem nem sikerül egyformára szurkálnom ezeket, mit rontok el? És, a már kész munkák képein látom, hogy van akinél négyszögletesek vagy háromszögletűek ezek a lyukak. Mitől lesznek olyanok? Hogy csinálják?

 

Az egyforma szurkálással készült hátteret nagyon nehéz elkészíteni, pont a monotonsága miatt. ... Több variációja is létezik:

- egy négyzethálós vagy diagonál rácsra fektetjük a pauszt, gombostűvel vagy ragasztós szalaggal rögzítjük, hogy ne mozdulhasson el. Majd egy 1-tűs kiszúró tűvel elkezdjük kiszurkálni (átböködni) a pauszon a szükséges részeknél; lehetőleg mindig egyforma tolltartással.

- a négyszögletes vagy háromszögletű lyukakat olyan fém kiszúró tollakkal készíthetjük, amelyeknek a hegye négyszögletes vagy háromszögletes alakú.

- említettem a monotonságot, ... erre nagyon kell ügyelni. Egy idő után, elfárad a szemünk, vibrálni kezd a minta előttünk, és talán még könnyezik is a szemünk. Az ujjaink néha begörcsölnek. ... Szinte megörülünk egy csengetésnek, ... felállhatunk. Ezután, már fogást változtatunk.

DE! - és itt a baj. ... A monotonságban az ujjaink egy bizonyos irányban gépiesen dolgoztak. ... Eddig egyformák is a lyukak. Viszont a folytatásnál már újult erővel friss lendülettel dolgozunk, ami általában meg is látszik majd. Pontosan azért, mert már másképpen tartjuk a tollat, mint a pihenő előtt.

Jó tanács! - ha, már elkezdünk egy behatárolható területet kiszurkálni, lehetőleg ne hagyjuk abba egészen addig, amíg határvonaltól, határvonalig el nem készülünk vele. Különben csíkot hagyunk magunk után. Gyakorlott szem azonnal megtalálja, hol is volt az a bizonyos pihenő? laugh

 

 

A facebookon találtam a fenti képet, amelyből kivágtam ezt a részt. Jól látszik, hogy mikor hagyta abba, vagy emelte fel a kezét. ...

_________________________________________________________________

 

Nem tudom mit csinálhatok rosszul, de több ízben elszabom (elszakítom) a csipeszollóval a papírt, perforálás közben? olyan, mintha "elakadna" az olló! ha meg kevésbé dugom be a perforációs lyukba, nem vágja át a papírt! Már össze-vissza "tapogattam", nagyítóval néztem meg a csipeszollót, hátha van valami kis "kinövés" rajta, de nem találtam, és őszintén szólva nem is mindig fordul ez elő!

 

Ezt is gyakorolni kell. Miután beilleszted a csipeszolló hegyét a két lyukba, hirtelen mozdulattal összecsippented, majd enyhén elfordítod a bal kezed felé (ha, jobb kezes vagy) … és a hasad felé egy hirtelen mozdulattal kihúzod a pauszból. Ennyi.

Te magad írod, hogy: "nem is mindig fordul ez elő!"  ... vagyis van amikor jól csinálod, ... próbáld megfigyelni, - hogy, hogyan csippentettél, amikor sikerült?

__________________________________________________________________

 

Lényeges-e, hogy az óra járásának megfelelően haladjunk a kivágással?

 

Igen! – lényeges. Többéves tapasztalat szerint, (külföldi öreg rókák is így tanítják), ez a módja. Ettől lesznek szabályosan egyformák a lyukak vagy cakkok a szélén, - ha, jól csináltad: - egyformára mélyítetted a tűt és az ollót, egyforma ívben csippentettél, ... stb.

De, persze, ha begyakorolsz magadnak egy másik módszert, ami ugyanolyan szép egyenletes lyukat, cakkot csinál, vagy ellenkező irányban haladsz, - ám legyen. … laugh Senki sem fog megbüntetni érte.

 

kicsipkedes-iranya-a.jpg

 

Ezt a képet egy lengyel oldalról vettem kölcsön, ... azt mutatja, hogy a csippentésekkel jobbra haladunk, - úgy, hogy egy-egy csippentés után, a pauszt balra húzzuk/fordítjuk, 90 fokkal.

________________________________________________________________

 

Hogyan kell használni a tintát és a tollat?

 

Többen kérdezték tőlem, hogy a színes tintákat hogyan kell használni?

Nos, - ezek elsősorban kontúrozásra való tinták, - de, vizes ecsettel befelé húzva a felolvadt színárnyalatokat, ... árnyalt színezésre is használhatók. Azonban figyelembe kell venni, hogy a pauszpapír nagyon hamar átázik, és ráncosodik. A tinta szétosztását a festésnél, alig nedvesített ecsettel kell végezni.

Általános jó tanács a tintákhoz:

- a tollszemeket használat előtt meleg vízzel, szappannal le kell mosni, - mert zsíros védőréteg borítja;

- a tollszemet nem kell egészen belemártani a tintába, - maximum, csak a tollszem közepén látható lyukig;

- mindig függőleges tartással (90 fok) húzzuk rajzoljuk vele a vonalakat, így tud a "talpán" állva folyamatos, egyenletes szélességű vonalat húzni;

- minden újabb bemártás előtt, újból és újból puha nem szálazó ruhával töröljük ki a tollszemen maradt tintát; erre azért van szükség, mert apró - szabad szemmel nem látható - meszes vagy fémes részecskék eltömíthetik a tinta folyásának az útját; 

- ha még mindig akadozik a tollszem a papíron, ... érdemes kimosni a további sikeres munka érdekében;

- munka után: mindig tisztára mosva, szárazra törölve tegyük el.

- Lehetőleg ne ejtsük le! laugh

__________________________________________________________________

 

Hol lehet megvásárolni a kellékeket?

 

Az eszközök vásárlásával kapcsolatban

sajnos, - nem tudok segíteni!

_________________________________________________________

 

 Hogyan kezdjek hozzá?

 

 Általános praktikák

 

-- A papírt használat előtt le kell törölgetni, hogy ne legyen poros,

--  a kezünket meg kell mosni, hogy ne legyen túl zsíros, - azért egy kevés természetes váladék jót tesz a lap síkosságának, - mert nem akad el olyan hamar a domborító toll rajta,

-- legyen kéznél konyhai papírtörlő, - ha izzadna  kezünk, tegyük a bőrünk alá,

-- szükségünk lesz még fogpiszkálóra, fültisztító pálcikára, ecsetre, gyertyára, kézi nyeles nagyítóra, egy sötét színű karton lapocskára és radírra, - ugyanis a közhiedelemmel szemben, - a zselés toll vonalait ki lehet radírozni, ha elrontottuk a vonalvezetést. Nyomot csak akkor hagy, ha belenyomtuk a tollunkat a pergamenbe, - márpedig ezt nem ajánlatos megtenni, - lehetőleg a leggyengédebb módon kell előrajzolni,

-- sokan alkalmazzák a csak a domborító tollal való "előrajzolást", - ez megkönnyíti a munkát, - nem kell rajzolni, majd újból áthúzni kifehérítés céljából. De, - javítani már nem lehet a rossz helyre húzott vonalakat. És, figyelni kell a negatív és pozitív oldalakra is, vagyis, hogy mikor merre nézzen a kép eleje?

-- a domborító toll előbb-utóbb megakad a pergamenen, ha túl sokáig simogatjuk a papírt egy helyen, - mert:

- a) összegyűlik alatta a felkapart papírpor. Időnként lesöpörhetjük, az ecsettel, - de, a legjobb, ha nem akarjuk azonnal kifehérítettnek látni a pergament, hanem szépen türelmesen, gyengéden dolgozunk az eszközzel, vagy:

- b) egy kis gyertyaviaszba mártjuk a gömbfejet, azután könnyebben siklik majd a papírunkon,

-- az olajpasztell-krétámat "kihegyeztem", mert az icipici helyekre nagyon nehéz beletalálni a széles krétával. A hulladékot kis celofán zacskóban összegyűjtöttem, felhasználható még. Az aprócska helyekre felvihetjük a festéket a krétával bekent fültisztítóval is, vagy egy fogpiszkálóra sodort vattácskával is, - kinek melyikkel sikerül jobban, - ha kicsúszunk a mintából, semmi baj, a kréta kiradírozható,

-- a kéttűs szakító toll (olló helyett van) használatához nekem szükségem volt a nyeles nagyítóra, hogy egyenes vonalban tudjak haladni. Jó, ha két irányból világítjuk meg a munkafelületet, akkor jobban látni a tű hegyeit. Van aki, az utolsó lyukba visszateszi a következő öltésnél az első tűt, és úgy halad, ... nekem ez nem ment.

-- a már említett sötét színű lapocska nagyon jó szolgálatot tesz nekünk az előrajzoláskor. Ha, időnként a minta és a pergamen közé dugjuk a lapocskát, könnyen ellenőrizhetjük, hogy hol felejtettünk el egy vonalat átrajzolni, ...

-- az olajpasztell-kréta kis helyen való szétkenéséhez, vagy más színnel való egybemosásához remekül használható a festők-rajzolók mindennapi használati eszköze, a blending stump, vagyis, a: papírceruza, ... házilag is sodorható vastagabb nedvszívó papírból, különböző méretűekre. Dörzspapíron (smirglipapír) tisztíthatjuk, "hegyezhetjük" - amíg el nem fogy. Olajpasztell-kréta esetében nem árt a hegyét előbb kevéske - pl. fűszerolajba mártani. Akvarell színezés/festés esetén - természetesen vízbe mártjuk. Szárazon is használható, krétapor vagy színes ceruza árnyalásához, szétkenéséhez. Magunk között úgy mondjuk: maszatoláshoz. laugh

blending-stump.jpg

 

-- az elmúlt napokban több alkalommal ki kellett radíroznom az előrajzolt fehér zselés tollal készült vonalaimat. Elég sok morzsalék keletkezett a radírból. A kánikulai meleg miatt, a kezemmel való "lesöprés" szóba sem jöhetett, az izzadtságtól nedves bőröm miatt. ... Ezért egy széles lapos ecsettel oldottam meg a problémát. ... Jó ötlet volt, ... wink

 

-- mindig rögzítsük a pergament a mintához, akár gombostűvel, akár ragasztószalaggal. Mert, ha elmozdul, soha sem tudjuk tökéletesen ugyanoda visszailleszteni. ...

______________________________________________________________

 

 Mi van, ha nincs kiszúró tűm, ... ?

 

Többen kérdezik, hogy az 1-tűs kiszúró toll mivel helyettesíthető?

 

Varrótűvel. Többszöri kísérletezésem eredményeképpen, megtaláltam a házi varrós dobozomban azt a tűt, amelyik a legjobban hasonlít a vastagabb méretű 1-tűs szúró tollra.

 

dscf8379a.jpg

Ekkora a mérete

dscf8378a.jpg

Ez a varrótűm, a forgalomban kapható "vastagabb" 1-tűs kiszúró toll méretének felel meg. Átmeneti megoldásnak jó, - de, hosszú távon fárasztó és megbízhatatlan, mert nincs rajta jó fogás.

________________________________________________________________

 

 Melyik a fém sablon eleje? 

 

Nos, ha így kérdezik, a válaszom: "van is eleje, meg nincs is". Vagyis mindkét oldala használható. De, mivel sorszámozták a lapokat, ezért ahol az látható, - tekintsük azt az elejének.

 A sablon megfordítható, a kívánt kép látványához igazodva.

 

dscf8339a.jpg

 

dscf8340a.jpg

 

Például, kiválaszthatjuk, hogy a figura milyen irányba nézzen.

________________________________________________________________

 

 Hogyan lesz telt a cakkozás?

 

-- Többen is panaszkodtak, hogy a cakkos részek a domborítása nem sikerül szépre. Ehhez próbálok az alábbi képpel  segítséget adni.

 

kepkivagas-kezdo-02a.jpg

Ez a készülő munka hátoldala

 

A munka menete, nagyon fontos:

- a mintára fektetett pergamenre, előrajzolás a fehér zselés tollal,

- ezután az 1 mm-es domborító tollal (a toll végén látható egy 1-es szám is) a hátoldalon áthúzva, - ismét megrajzolva - kissé megnyomva a vonalakat, kidomborítjuk az előrajzolt cakk szélét. Ha, a színén megsimítjuk, éreznünk kell a domborodást.

- szintén a domborító tollal a visszáján - gyengéden simítva (ide-oda hintázgatva) besatírozzuk a cakkok üres részét, -- a számokkal mutatom a fokozatos erősséget.

 

kepkivagas-kezdo-01a.jpg

 A 4. számnál már tökéletesen egyforma fehér a cakk. Végül a zselés tollammal - vékonyan - ismét körbe rajzoltam, mert néhány helyen megsérült az előrajzolt, kidomborított vonal.

A cakkok domborításának van egy másik módja is, amikor a két szélén (a sarkok közelében) kevésbé domborítjuk ki a pergament, vagyis csak a közepénél lesz fehér , - vagy csak a két szélénél lesz erősen fehér, ahogy a minta megkívánja, vagy az ízlésünk diktálja.   smiley

________________________________________________________________

 

 Hogyan kell használni a 04-es négyzethálós rácsot?

 

 Egyszerű, csak nagy figyelmet, és megfelelő világítást igényel.

Bár, kis izületi gyulladás nehezíti a munkámat, mégis könnyedén el tudtam készíteni az alábbi keretet.

 

dscf7807a.jpg

 

A pausz megfelelő rögzítése (leragasztás) után, a 0,5-ös domborítómmal (a domborító párnán, négyzethálós rács segítségével) kidomborítottam egy egyszerű, leszámolható mintát. Elég sűrűn kell alkalmazni a viasz használatát, - mert ha megakad a domborító toll és ezért picit is erősebben nyomjuk meg a pauszt, - azonnal kilyukad. Viaszolás után, könnyebben siklik a gömbfej. (Gyári készítésű viasz helyett, egy sörösüveg kupakjába cseppentett megdermedt gyertyafolyadék is jó erre a célra.) Ez lesz a munkám hátoldala.

 

dscf7809a.jpg

 

Majd megfordítottam a munkámat, kicseréltem az alátétet egy lyukasztáshoz valóra (filcet használtam), és most már az első oldalon kilyukasztgattam a köztes helyeket, és a lap szélét.

 

dscf7813a.jpg

Ilyen a hátoldala.

 

dscf7812a.jpg

 

A kis csipeszollómmal körbecsipegettem, és kiszedtem a köztes helyeket is.

 

dscf7818a.jpg

 

Mivel keretet készítettem, a belsejét is "kivágtam". Jöhet a keret végső felhasználása, a tervezett kép összeállítása, díszítése.

 

dscf7825b.jpg

Egy hasonló módon elkészített rózsával egészítettem ki a képemet, ... a mintáját egy keresztöltéses mintafüzetben találtam.

_________________________________________________________________

 

 A négyzethálós rácsról pár szó

 

dscf7766a.jpg

 

Itt mutatom, hogy hogyan illeszthető bele a 4-tűs, ill., az 1-tűs toll. Akinek nincs 4-tűs tolla, az se essen kétségbe, az 1-tűssel is ki lehet szurkálni a mintát a (150 g-os) pauszon. Talán még könnyebb is, mint egyszerre 4 tűt sikeresen beilleszteni 4 lyukba.

Ez a minta fejből, szabadon készült. De, egy bármilyen leszámolható (pl. keresztöltéses) mintát is alkalmazhatunk.

 

dscf7767a.jpg

Az elkészült lyukasztás után, a hátoldalán megrajzoljuk a leendő kontúrvonalat, és a domború pöttyöket.

 

dscf7771a.jpg

A már ismert, hagyományos módon kicsipkedjük, és már készen is van.

Ennyi! - ugye, hogy nem is olyan nehéz? wink

_________________________________________________________________

 

 Mit kell tudni a domborító párnáról?

 

Nem lehet az ember elég körültekintő, ... laugh Valaki megkérdezte tőlem, hogy: mivel foltozhatja be a kék párnát?! surprise

Elfelejtettem, hogy már nem vagyok kezdő, és ami nekem természetes, - az, másnak még újdonság. Ide tartoznak az alábbi nagyon fontos információk, az alapvető eszközök használatához:

1. amikor domborítunk, mindig a kék színű párnát használjuk! Csak domborításra, árnyalásra való eszköz. Ha, már kiszurkáltuk, el is rontottuk. Tovább fog szakadni, rongyolódni.

domborito-pad.jpg

2. amikor szurkálunk, a filc lapot (vagy dekorgumit, keményebb szivacsot) használjuk! Ha, vékonynak találjuk a filcet (mert már túl sokat használtuk), dekorgumi alátéttel megemelhetjük a magasságát.

_________________________________________________________________