Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi album

Kedves Látogatóim!      

 

Az  "alábbi fotókon"  látható mini pergamenképes albumomat - azt hiszem bátran nevezhetem, úttörő munkának, - hiszen a hazai kézműves birodalomban eddig még nem találkoztam hasonlóval. Elsőként ötvöztem a hagyományos scrapbook- és pergamano -technikákat.       

 Ehhez hasonló, könyvszerű pergamen ajándékalbumot már készítenek, elsősorban a német-alföldi és angliai kézművesek. Ám, azok nem a scrapbook alapfelépítése szerinti alkotások. Legtöbbje nem is lapozható, csak egy nyitott könyvre emlékeztető kép. Néhány próbálkozásuk szerint, már készült lapozható változat is, amely egy-egy családi eseményhez köthető fényképalbum szerepét tölti be. De, ezek sem csukhatók.   

 

Elismerem, - nagyon nehéz vállalkozás volt részemről. Nemcsak a Kreatív Vagyok oldalhoz beküldött vendégcikk határideje miatt, hanem a kétféle technika minimális alapszabályainak betartása miatt is. Gondolnom kellett a megfelelő darabkák harmonikus, valamilyen egyforma vonalat mutató elrendezésére. Ki kellett választanom az alkalomhoz illő mintákat, - valamint,  a karácsonyi ünnepkör jellegzetes és hagyományos színeit is. Ez, a következőkön alapult:   

Az egész könyvecske alapszíne az éj sötétjét kifejező kék. Az első oldalt, a hazánkban már hagyományosnak számító pergamen mikulásvirág díszíti, egy szintén  pergamenkeret előtt. Ez a virág a mexikói-öböl környékén őshonos. Állítólag az aztékok kedvenc virága volt. Hazánkban az 1950-es években nemesítették ki, és vált nagyon rövid idő alatt népszerű szobanövénnyé. Színei - a hagyományos karácsonyi piros és zöld - miatt, no meg, a csillag alakú virága miatt, hamar közkedvelt karácsonyi szimbólummá vált.      

 

A második oldalon az ünnepélyesen feldíszített fenyő mögött bújik meg a mostanában divatos "ajándékozó zseb", amely a pénz és egyéb lapos alakú ajándékok tárhelye. Formája tovább viszi az első oldal pergamenkeretének a motívumát.  A háttér világos, emlékeztet arra a fényességre, amely a "háromkirályok" által vitt aranyedényekre, tárolókra utal.     

 

A harmadik oldalon egy klasszikus vallási témájú színes miniatúra - Madonna a Kisdeddel - áll az oldal középpontjában, ehhez szintén a klasszikus pergamencsipke-keret illik, a már említett vonalvezetésű keretmotívumban. Az eseményt egy fenyő mellett álló szarvas figyeli. A háttér lila és rózsaszínű - mert a hagyományos keresztény liturgia színei, beleértve az adventi időszakot is, - a lila (bűnbánat) és a rózsaszín (öröm) valamilyen árnyalata.   

 

A negyedik oldal csak az éj sötétjét mutatja, hiszen ez a könyvecske talpa.    

 

Az albumhoz készítettem - a már említett piros (ebben az esetben a szeretet) és zöld (itt az örökzöld növényekre utaló) színek alkalmazásával -, egy könnyen elkészíthető könyvjelzőt is, - hiszen a könyvekben könyvjelző is szokott lenni. Ez, akár a fenyőfánkat is díszítheti.   

 

A képek mintái önállóan is felhasználhatók. Ezáltal, - többféle ajándék vagy emléklap  elkészítésére, tárgyak (füzetek, dobozok, gyertyák, ...) díszítésére is alkalmasak. Az alább látható technikai képek természetesen nem az összes munkafolyamatot ábrázolják, csak a legfontosabbakat. Ha, valaki szeretne részletesebb leírást valamivel kapcsolatban, kérem kérdezze meg, - szívesen válaszolok.   

A vendégcikk lelőhelye:   http://www.kreativvagyok.hu/unnepek/karacsonyi-otlet--perga-album/ 

 

Perga Kata