Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bálint napi üdvözlőlap - 2015.

 

Kedves Látogatóim!

 

Az alábbi, egy évvel ezelőtt írt gondolataimhoz fontos kiegészítést hoztam. ... A "Másodszor," kezdetű bejegyzésemet akár törölhetném is, - de, nem teszem. Nem teszem, mert legalább emlékeztet a régi, kezdeti időkre. wink

Mert mára már lényegesen megváltozott a helyzet, ... az ország legnagyobb művészeti és hobby-eszközöket forgalmazó hálózata felkarolta a mi tevékenységünket is. Kapható már Kezdő készlet is (külön fejezetet szántam rá), ... és, minden egyéb fontos eszköz, szerszám, kellék ami a pergaképek elkészítéséhez fontos, - már itthon is beszerezhető.

Hajrá! - használjuk ki a lehetőséget, .... (2016. január)

...

A következő Bálint napi képeimhez némi előzetes információra, - ha, úgy tetszik, - magyarázatra van szükség.

Először is, - azért nem Valentin nap a képek neve, - mert a Valentin magyar nyelven: Bálint - Amikor a honlapomat legelőször megszerkesztettem, a Valentin szót használtam, - érthető módon, hiszen az addig kis hazánkban még nemigen szokásos külföldi divat átvételét ismertettem.

Úgy gondolom, - ha, pl. itt Európában - a németek mondhattak (és mondanak) Jabbát és Jedit a Csillagok háborújában, ... (a franciák nyelvi öntudatáról már nem is beszélek), - mi miért nem mondhatjuk magyarul, legalább azt, aminek van magyar neve?!

Másodszor, - többen is panaszkodtak, hogy a pergázáshoz szükséges ún. "kezdő csomag" hiányzik a valódi és az internetes kreatív boltok polcairól. Ennél fogva, nincs a szurkáláshoz megfelelő rács (szita szerű háló), nincs a szurkáláshoz megfelelő vastagságú kemény szivacs, és nincs a domborításhoz puha alátét. Nincs az előrajzoláshoz fehér tinta, és a gömbfejes tollak siklásához viasz.

Éppen ezért elővettem az emlékezetemből azt a kezdeti időszakomat, amikor magamtól és a hazai, valamint a külföldi  internetes oldalakról kellett információkat szedtem össze ahhoz, hogy valódi eszközök nélkül is pergázhassak.

Most tehát, - ezeket a képeket, ezekkel a régi módszerekkel készítettem el.

Mit, mivel helyettesítettem?

A szivacsot és a puha alátétet volt a legegyszerűbb helyettesíteni, - több rétegben egymásra fektetettem dekorgumi lapokat. A kellékes fotón a lilás rózsaszínű részen látszik az én dupla dekorgumi alátétem, amit használtam.

A szitaszerű rácsot egy mérnököknek és matematikusoknak szóló internetes weboldal segítségével oldottam meg. Szintén látszik a kellékes fotón, de, talán nem mindenki tudja elolvasni a címét, ezért leírom: www.PrintablePaper.net

Kikerestem a sok inch-ben megadott mértékegységes kép között a millimétereseket, és kiválasztottam a 2 mm-es négyzethálós lapot. ... Ez azért is jó, mert a több tűs (pl. a 4-tűs toll nagyon jól illeszkedik a négyzeteibe).

A fehér tintát zselés tollal helyettesítettem, - szerencsém volt. Éppen "friss" és nem beszáradt tollat sikerült vennem egy irodaszereket forgalmazó kereskedésben.

Nos, a képek önmagukért beszélnek. ... Remélem sikerült megnyugtató módon bebizonyítanom, hogy itthon is tudunk szép pergaképeket készíteni, ... még, ha kicsit nehezebben is.

Sajnos, a csipeszolló még - nagy kérdés, - mert, ahol van, ott nagyon drága. Ahol olcsóbb, ott pedig nem lehet mindig kapni. ...

Köszönöm kedves figyelmüket, - jöjjenek a képek, ... :)

Üdvözlettel - PergaKata